top of page

Krise for villaksen!

Foto: Privat

Uten forvarsel stengte Miljødirektoratet 33 lakseelver for fiske fra den 23.juni. Nå er 16 av disse elvene åpnet for fiske, men med sterke restriksjoner. Orkla ble ikke åpnet for fiske, og situasjonen for både næringsdrivende og villaksen er alvorlig. Vi trodde at Orkla kunne bli åpnet, men tilsiget av villaks er for lavt. Dette til tross for at Orkla fellesforvaltning (OFF), har prøvd gjennom mange år å forvalte villaksstammen i elva på beste måte. Gytebestandsmålene er nådd de siste fire årene, strenge fiskeregler, gjenutsetting på 60-70 %, fredning av all laks over 65 cm osv.


Elveeierne og alle interesser for bevaring av villaksen, har i mange år prøvd å varsle om krisen vi i dag står oppe i. Dessverre har de ikke blitt hørt, ingenting er gjort. Hva skulle vært gjort, og hva må nå gjøres?

Det er flere faktorer som påvirker villaksbestanden, men den største faren er utvilsomt oppdrettsnæringen. Rømt oppdrettslaks fører til spredning av lakselus og smittsomme sykdommer, (BKD, nyresykdom), og vi vil etter hvert få et genmateriale som ikke stemmer med villaksen. Klimaendringer kan også virke inn på reproduksjon og levevilkår for villaksen. Jeg har ingen fasit på hva som må skje, men en ting virker opplagt…. Skal vi redde villaksen som art i fremtiden må vi gjøre noe. Da må noe endres med oppdrettsnæringen. Vi har noen dokumentarer som viser uheldige forhold innenfor oppdrettsnæringen, og det burde være et ønske fra næringen selv om å rydde opp i dårlig helse, sykdommer og altfor trange merder. Vi må også vurdere om næringen kan flyttes opp på land. Økonomien i oppdrettsnæringen er slik at jeg tror det meste kan løses.

Jeg har siden nedstengingen av Orkla, støttet OFF sine argumenter med et brev til Miljødirektoratet. Jeg har støttet opprop fra Norske lakseelver der hovedbudskapet var:


  • Vi støtter økte bevilgninger over Statsbudsjettet til bevaring og styrking av villaksen som en viktig del av vår natur- og kulturarv

  • Vi støtter en refusjonsordning der berørte fiskere, lokal forvaltning og fisketurismetilbydere ikke skal ta regninga for at staten brått stengte ned laksefisket sommeren 2024

  • Vi støtter en overgang til ny oppdrettsteknologi med null utslipp av lakselus, null rømming og null spredning fiskesykdommer.


Så må vi nok trykke på oppover i det politiske miljøet for å til endringer. Jeg vil samarbeide med andre aktører som vil berge villaksen, OFF, Norske lakseelver, næringsliv og andre ordførere for å få en endring, og en redning for vår villaksstamme.


Ordfører i Rennebu, Per Arne Lium

41 visninger

Comments


bottom of page